Kenapa Perlu Kreatif Untuk Memilik Tanah ?

Pelbagai cara untuk memiliki tanah dimata seorang pemaju , Kemahiran pemaju yang paling penting adalah  kemahiran memiliki tanah. Projek perumahan dibina di atas sekeping tanah tidak kira projek perumahan teres ataupun bertingkat. Menurut Tuan Haji Sahar , CEO Bulatan Mekar Sdn. Bhd. ketika ditemui di Seminar Revolusi Pemajuan Hartanah berkata , sebanyak 20% dari kos keseluruhan projek adalah untuk membiayai kos harga tanah sahaja.Disebabkan untuk memiliki sepenuhnya memerlukan kos yang besar , pemaju mempunyai perlbagai cara untuk membangunkan perumahan walaupun tanah tersebut bukan hak milik mereka sepenuhnya.

Maklumat ini anda boleh rujuk di sini untuk mendapatkan gambaran penuh berkenaan cara-cara memiliki tanah.

Mari kita lihat, apakah cara untuk memiliki tanah yang dilakukan oleh pemaju.

Cara Memiliki Tanah

Cara Pemaju Memiliki Tanah Untuk Dibangunkan


1) Usahasama Dengan Pemilik Tanah

Cara untuk memiliki tanah yang pertama adalah melalui usahasama ini dinamakan sebagai sistem pawah . Melalui sistem ini pemaju tidak perlu membuat pembayaran kepada pemilik tanah untuk melalukan pembangunan ke atas tanah tersebut.

Selalunya pemaju yang bersaiz kecil akan melakukan konsep ini . Setelah pembangunan tersebut siap , beberapa unit akan diserah kepada pemilik tanah selalunya 2-3 kali daripada harga tanah.

Ada kemungkinan besar , pemilik tanah tersebut akan mendapat sejumlah wang juga , bergantung kepada perjanjian antara pemaju dan pemilik tanah.

Pemilik tanah perlu mengeluarkan PA (Power Attorney) untuk memberikan kebenaran pemaju menjalankan kerja.

Pemaju paling suka cara ini yang menjimatkan kos awalan mereka. Salah satu syarikat yang menawarkan perkhidmatan serupa boleh anda lihat di sini.

Terdapat juga risiko yang perlu dihadapi oleh pemilik tanah seperti yang diulaskan di Berita Harian, bertarikh 3 Oktober 2016  oleh Nazri Mustafa yang mengatakan perjanjian ini boleh menjadi berat sebelah dan menguntungkan pemaju. Salah satu risikonya adalah , terlalu percaya kepada perbincangan mulut bersama peguam (orang tengah) sehingga tidak sedar perjanjian tersebut adalah berlainan dari yang dipersetujui. Risiko yang paling besar apabila perjanjian tersebut tiada tempoh tamat dan terbuka sampai bila-bila yang menyusahkan pemilik tanah.

Usahasama dengan pemilik tanah

Usahasama dengan pemilik tanah

2. Perkongsian Untung Dengan Pemilik Tanah

Cara untuk memilik tanah yang kedua adalah dengan cara pemilik tanah serahkan tanah kepada pemaju sama seperti konsep pawah di atas cuma untuk cara seperti ini , pemilik tanah mendapat keuntungan dari pemajuan projek itu sendiri.

Contoh PAT ( Profit After Tax) projek tersebut adalah RM 3 Juta , pemilik tanah akan mendapat 50 – 60 % jumlah dari keuntungan  PAT projek terbabit.

Cara ini selalu digunakan ke atas tanah kerajaan seperti PKNS yang mempunyai hak pengurusan tanah kerajaan di Selangor.

Perkongsian untung dengan pemilik tanah

Perkongsian Untung Dengan Pemilik Tanah

3. Pembelian Tanah Terus Dengan Pemilik Tanah

Sebenarnya pemaju membeli terus daripada pemilik tanah lagi menguntungkan. Kenapa untung ? Sebab tanah tersebut boleh dicagar kepada bank untuk menampung kos pemajuan dan pembinaan rumah.

Di dalam buku Panduan Projek Perumahan di Malaysia yang ditulis oleh En Wan Dzulkifli, Dr Mastura Binti Jaafar, dan Mohd Arif bin Wan Mohd Dzulkifli ada menjelaskan betapa pentingnya memiliki tanah untuk dimajukan 100% milik pemaju.Cara memiliki tanah yang ini cuma modal itu besar untuk membeli tanah. Ia tidaklah rugi, kerana pemaju tidak perlu berurusan lagi dengan pemilik tanah. Tambahan pula, pemaju sendiri boleh melakukan apa sahaja terhadap tanah tersebut mengikut tempoh yang pemaju rasa sesuai.

Pembelian Terus Dengan Pemilik Tanah

4. Usahasama Dengan Jaminan Pulangan Kepada Pemilik Tanah

Konsep ini selalu terjadi dalam ekonomi sekarang.Pemilik tanah kalau boleh nak duit dahulu . Pemaju tawar kepada pemilik tanah satu perjanjian Joint Venture (JV) dengan bayaran tunai 20-30% lagi tinggi daripada harga tanah.

Perlu ada wang pendahuluan semasa perjanjian ditandatangani , dan bayaran secara ansuran sepanjang tempoh pembangunan tanah tersebut.

Cara yang terakhir ini nampak lebih menguntungkan pemilik tanah .Tanah tersebut tidak boleh dicagarkan kepada pihak bank kerana ia masih nama tuan tanah asal kecuali bayaran ansuran telah selesai kepada pemilik tanah.

Usahasama Dengan Jaminan Pulangan Kepada Pemilik Tanah


Pemilik tanah perlulah mengkaji keuntungan yang diberikan oleh pemaju sebelum sebarang perjanjian bertulis ditandatangani. Jika ingin ‘Joint Venture’ atau dengan kata lain usahasama dengan pemaju , perlulah memahami isi kandungan perjanjian antara pemilik tanah dan pemaju. Pastikan ia tidak memakan diri anda kerana sesetangah perjanjian tidak mengandungi garis masa pembayaran kepada pemilik tanah.

Kami di bulkr.my akan memberi pencerahan sebaik mungkin kepada anda berkaitan proses pemajuan tanah . Tahukah anda projek perumahan yang kami jualkan  oleh Upicon Sdn. Bhd mengamalkan konsep usahasama dengan pemilik tanah.Anda boleh lihat sendiri di papan iklan mereka mengajak tuan tanah untuk bekerjasama membangunkan tanah mereka dengan binaan rumah.